Observator: Baia rusească, un succes total. Efectele sunt miraculoase

Observator Antena 1: Câteva clipe de răsfăţ într-un loc cu specific rusesc pare să fie secretul unui sejur perfect pentru cei care renunţă la hotelurile de cinci stele şi aleg zona Dobrogei pentru relaxare. Aici, baia rusească, adică un fel de saună umedă, atrage tot mai mulţi turişti, iar beneficiile au început să fie din ce în ce mai cunoscute.

Pentru ca baia rusească face ca oboseala să dispară ca prin farmec, combate depresia, întăreşte imunitatea şi te încarcă de energie.

Localnicii ştiu că şi străbunii lor, acum 300 de ani, făceau astfel de băi.

Conform localnicilor, sauna se pregăteşte repede: „Se face focul şi se încălzesc pietrele. Apa din ceaun fierbe şi degajă căldură. Cu ajutorul crengilor mărim temperatura. Stăm aproximativ jumătate de oră. Este foarte cald aici. Este sănătate curată. Se fac la aproximativ o săptămână diferenţă„.

Există însă un ritual care trebuie respectat, respectiv ca sauna caldă să alterneze cu duşurile reci.

Ca un ritual, localnicii folosesc crenguţe uscate de stejar cu care fac vânt şi în acest timp, spun ei, temperatura creşte chiar şi cu 20 de grade Celsius.

Pe vremuri, bătrânii se bucurau de un astfel de răsfăţ o dată pe săptămână, sâmbata.

„Băile ruseşti erau răspunsul pentru absolut orice. Că e o răceală, că este o gripă, că este un virus, că e un efort foarte mare, aceste băi ne scuteau de răceală, ne creşteau sistemul imunitar din moşi strămoşi, aşa ne-am născut noi” – Corina Davidov, Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării

Gândiţi-vă ce înseamnă pentru un turist să vină să locuiască în pensiunea unei familii cu patru, cinci camere, nu mai mult, cu tot confortul necesar, cu o baie lipovenească, cu o gastronomie locală, unde practic proprietarul găteşte şi găteşti alături de el, cu o plimbare în Delta Dunării sau pe Lacul Razim. Eu zic că este o vacanţă de vis pentru toată lumea” – Cătălin Ţibuleac, preşedinte Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării

Reportaj Observator Antena 1

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!