Biodiversitatea Deltei Dunării în atenția parlamentarilor francezi

La data de 1 octombrie, Catalin Tibuleac, președintele Asociației Delta Dunării (AMDTDD), a fost invitat împreună cu Dumitru Mergeani, administratorul public al CJ Tulcea și Simion Eduard, consilier al Președintelui CJ Tulcea, să participe la Sulina, la un seminar organizat de Senatul României, pe tema biodiversitate, economie verde, combaterea efectelor climei, politici consistente de prevenire şi combatere a schimbărilor climatice şi a efectelor acestora.

Seminarul a fost condus de domnul senator Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene iar din partea Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Franței au fost prezenți domnul senator Jean-François Rapin – președintele Comisiei pentru afaceri europene și membru al Comisiei pentru finanțe, însoțit de dna. Gisèle Jourda – Vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene și membră a Comisiei de afaceri externe, apărare și forțe armate, dna. Didier Marie – Vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Comisiei pentru constituționalitate, legislație, sufragiu universal, regulament de procedură și administrație generală, dl. François Calvet – Secretar al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Comisiei pentru planificare regională și dezvoltare durabilă, dna. Marta de Cidrac – Secretar al Comisiei pentru afaceri europene, vicepreședinte al Comisiei pentru planificare regională și dezvoltare durabilă.

În prezentarea sa, “TURISMUL DELTAIC – LIANTUL ÎNTRE VALORILE DE PATRIMONIU ALE DELTEI DUNĂRII, președintele AMDTDD, a insistat pe valorile de patrimoniu care definesc Delta Dunării: Patrimoniul natural – Rezervația Biosferei Delta Dunării, declarată Patrimoniu mondial UNESCO, sit protejat prin Convenția Ramsar din anul 1991 și sit Natura 2000, Patrimoniul cultural – Tradiții, meșteșuguri și gastronomie locală și Patrimoniul economic – Comunitățile locale, pescarii comerciali și stakeholderii din turism.

Cătălin Țibuleac: “Misiunea noastră, a Asociației Delta Dunării, alături de toți factorii responsabili, este de a integra toate componentele definitorii în destinație: biodiversitate și dezvoltarea comunităților prin turism, digitalizarea destinației, integrarea turismului deltaic printre formele de turism recunoscute în România, creșterea nivelului de absorție a fondurilor europene destinate turismului, conceptualizarea și operaționalizarea noii strategii de dezvoltare a activității turistice în RBDD, „DELTA PENTRU OAMENI – OAMENI PENTRU DELTĂ” care să contribuie, simultan, la creșterea calității vieții locuitorilor din Rezervație și la o mai bună conservare a patrimoniului natural.”

În finalul discuțiilor, președintele AMDTDD, a abordat proiectul inițiat în 2019 cu expertul Consiliului Uniunii Europene, privind implementarea unitară a unui sistem integrat de management al deșeurilor pe tot parcursul Dunării, în toate statele riverane fluviului. În context domnul senator Jean-François Rapin a recunoscut că proiectul este deosebit de important pentru prezervarea Deltei Dunării și că va fi pus pe masa discuțiilor la Bruxelles, în condițiile în care Franța a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene.

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!