Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit în satul Jurilovca

Tulcea este unul dintre judeţele cu cei mai mulţi ruşi lipoveni şi ucraineni din România, atât în zona de terasă a judeţului, cât şi în Delta Dunării existând comunităţi care păstrează obiceiurile tradiţionale


„Ne bucurăm foarte mult de această sărbătoare. Am fost la toate slujbele din post, iar acum o să stăm la masă cu familia. Am pregătit răcituri, borş de carne, prăjituri, sarmale, salată boeuf. La noi, răcitura se mănâncă cu hrean amestecat cu sfeclă”, a afirmat pentru Ecaterina Ivan, în vârstă de 63 de ani, din Jurilovca.

Colindătorii au în repertoriu un singur cântec, iar la final primesc cadouri din partea gazdelor.

„La fel cum sunt şi celelalte sărbători de aici, o experienţă turistică în Jurilovca este ca cea dintr-o altă ţară. Descoperi tradiţii noi, la biserică slujba este în limba slavonă, preparatele sunt diferite, oamenii vorbesc o rusă veche îmbinată cu neologisme şi aici experimentează altceva.

Pe lângă norocul de a avea sărbătorile pe rit nou, mai sărbătoresc o dată şi experimentează ceva nou, aproape de casă, în ţara ta”, a declarat, pentru AGERPRES, proprietarul unei pensiuni noi din Jurilovca, Marius Potolea.

Soţia sa, Claudia, este născută în Jurilovca, iar din acest motiv au decis să deschidă o unitate de cazare aici.

„Când eram mică, nu credeam că o să călătoresc, dar totul s-a schimbat odată cu experienţele căpătate în timpul acţiunilor de voluntariat din Asociaţia Internaţională a Studenţilor din Economie şi Comerţ”, a menţionat Claudia Potolea.

Cei doi tineri doresc să le ofere călătorilor o altfel de experienţă şi susţin că inclusiv iarna le oferă experienţe unice turiştilor care ajung în zonă.

„Am învăţat să fim musafiri, să fim găzduiţi, am văzut ce înseamnă turism în diferite ţări care fac foarte bine acest lucru şi ne-am întors în Dobrogea pentru a contribui la dezvoltarea turismului. (…) Ştim ce înseamnă iarna în această zonă şi sunt multe experienţe care nu sunt accesate. Vara e cald, e frumos, dar e multă lume. Chiar ieri am fost cu bicicletele la cetatea Argamum şi toată lumea a fost uimită de câtă linişte este”, a mai spus Marius Potolea.

Citiți întregul material pe Agerpres

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!