Delta Dunării, „orașul cu trei autostrăzi” și reguli stricte de circulație

Asociația Delta Dunării, condusă de Cătălin Țibuleac, a fost inființată în urmă cu trei ani cu scopul de a dezvolta și de a promova destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Numai vorbim de faptul că, pentru asociație, Delta Dunării este paradisul turismului ecologic. Și așa trebuie să rămână. Pentru că Delta înseamnă turismul liniștit prin canalele din Rezervație. Este definită de cele 14 minorități cu tradițiile și obiceiurile specifice, gastronomia locală, pescaturismul, salba de cetăți antice și medievale și, nu în ultimul rând, cramele viticole, parte a drumului drobrogean al vinului.

Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a declarat la „Ziua-n amiază mare”  că sezonul turistic în Deltă este mai lung decât pe litoral, din aprilie până în noiembrie. După mulțimea de evenimente și proiecte în care Asociația Delta Dunării se implică activ,  încep să apară și rezultatele. Gradul de ocupare este de 75%, iar un semnal pozitiv este faptul că turiștii își fac, din ce în ce mai des, rezervări pentru mijlocul săptămânii. „Ușor, eforturile noastre, ale Rezervației Biosferei Delta Dunării, ale operatorilor economici, de informare, de educare a turistului se pare că dau roade”, a explicat, Cătălin Țibuleac, la Jurilovca.
 
 
Mai sunt multe de făcut în Delta Dunării pentru ca turiștii să se bucure de frumusețile ei. Dar și turiștii, la rândul lor, sau operatorii economici de aici, trebuie să o iubească, respectându-i regulile. Delta Dunării este asemuită de Cătălin Țibuleac „cu un oraș cu trei autostrăzi, cele trei brațe, cu străzi adiacente, care reprezintă canalele, și, ca in orice oraș, se aplică reguli de circulație, de viteză, accesul interzis, acostarea, toate trebuie implementate”. De aceea, indiferent de cât de multe decizii se iau pe hârtie, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, dacă nu există un corp de control eficient nu se va face mare lucru.
 
 Asociația Delta Dunării a avut discuții cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu prefectura Tulcea, pentru crearea unor echipe de control mixte, ITM, ANAF, Poliția, ARBDD, Garda de Mediu, care să efectueze, de exemplu, controale la îmbarcarea turiștilor în șalupele care ii duc la plimbare in Deltă. Peste 80% dintre ambarcațiuni nu au autorizație, acuză cei care își fiscalizează activitatea. Potrivit lui Cătălin Țibuleac, „până acum nu au existat echipe mixte de control, lucrurile vor incepe să se nuanțeze, nu vor mai putea fi făcute ințelegeri care să eludeze responsabilitatea față de o abatere sau alta”.
 
Postul de guvernator al ARBDD a revenit USR PLUS, in urma negocierilor din coaliția de guvernare. După un proces de selecție, început la 1 februarie, competiție în care s-au înscris 36 de concurenți, la începutul lunii iunie USR PLUS a anunțat că guvernatorul propus de ei este Atena Adriana Groza.  De atunci, nimic. „Intârzierea numirii, nu știu dacă este în regulă. O competiție care părea să fie un lucru bun, nu mai pare acum atât de eficientă pentru a aduce un guvernator care să știe ce înseamnă Delta, să îi cunoască problemele, să știe cum să comunice cu comunitățile. E foarte important”, a opinat Cătălin Țibuleac.
 
Pentru președintele Asociației Delta Dunării, indiferent de problemele cu care se confruntă, „Delta rămâne la fel de minunată”. Și dacă este înfrumusețată cu proiecte de genul „Asociația Delta Dunării colorează satele albastrele”, cu atât mai bine.

Corina Davidov, consilierul de imagine al asociației, inițiatoarea proiectului, a vorbit la „Ziua-n amiaza mare” despre acest proiect prin care cei implicați încearcă să reamintească oamenilor cât de frumoase sunt tradițiile, cât de frumos colorate erau casele, altă dată, în Delta Dunării. „Aceste sate, cu aceste căsute albastre, atrag mii de turiști. Acesta este rolul nostru, să ne păstrăm tradițiile și să atragem și turiștii să vină in Delta Dunării”, ne-a spus Corina Davidov. 

Urmăriți un reportaj realizat de Ziua de Constanța

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!