Adevărul: Delta Dunării rămâne preferata turiştilor români. Cum a fost vara 2021 în Rezervaţia UNESCO

Mediul natural deosebit, posibilitatea distanţării fizice, a păstrării regulilor impuse de pandemie, distanţele mari între spaţiile care oferă cazare sunt câteva dintre avantajele pe care Delta Dunării le oferă turiştilor.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este locui ideal pentru o vacanţă în plină pandemie, iar acest lucru s-a văzut în această vară. Românii au început să redescopere delta în 2020 când, din cauza restricţiilor impuse, au fost nevoiţi să se reorienteze către turismul intern şi către destinaţii care să asigure acea distanţare fizică mult discutată. Anul acesta, delta a rămas o destinaţie preferată, iar cifrele din lunile de vară confirmă acest lucru. 

Conform Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), vara anului 2021 a adus aproximativ 25.000-30.000 de turişti în deltă, în iulie, şi cu 10% mai mulţi în august. Cifrele se situează cam la acelaşi nivel cu cele din anul de referinţă 2019. 

„Sezonul turistic în deltă este mai lung decât cel de pe litoral. Lunile de vară au fost bune. Nu se pot compara cu vara anului trecut deoarece 2020 a fost un an atipic cu o presiune turistică foarte mare pe o perioadă scurtă de timp (iunie-septembrie). 2021 îl putem compara cu 2019, fiind la un nivel similar, dar cu un singur minus: 11,3% reprezentat de turiştii străini. Din păcate, turismul de in comming nu şi-a revenit”, spune Cătălin Ţibuleac, preşedintele AMDTDD. 

Turistul român şi-a schimbat profilul. Explicaţia pentru numărul redus de turişti străini este simplă: multe ţări nu au permis, sau au permis cu anumite condiţionări, cetăţenilor să părăsească teritoriul. În plus, fiind un an în care întreaga lume se luptă cu pandemia, turiştii nu se aventurează prea uşor în vacanţe în afara graniţelor. Asta se vede şi în numărul vaselor de croazieră ce ajung în Portul Tulcea. Dacă în anul 2018, peste 300 de nave cu turişti străini au ajuns aici, anul acesta au fost înregistrate doar 7.  

Pentru Delta Dunării, anul acesta s-a observat o schimbare a profilului turiştilor români care aleg această destinaţie. Specialiştii arată că, în primul rând, numărul nopţilor de şedere a crescut la o medie de 3/sejur (faţă de 2), iar aceştia nu caută doar excursii de weekend, ci preferă celelalte zile ale săptămânii. 

”Ca destinaţii preferate sunt Sfântu Gheorghe şi Sulina, dar cresc şi Crişan, Jurilovca, Gura Portiţei şi apar din ce în ce mai des Sarichioi şi Mahmudia. Încercăm să repunem pe harta turistică a deltei Chilia, o zonă prea puţin cunoscută , cu multe de oferit, dar prea puţin vizibilă în ultimii ani”, spune Cătălin Ţibuleac.  

Preţurile au crescut cu maximum 15% din cauza condiţiilor sanitare impuse de pandemie, arată Asociaţia Delta Dunării. În general, operatorii au încercat să menţină preţurile din 2019, evident, costurile suplimentare apar la achiziţionarea substanţelor sanitare şi la limitarea spaţiilor de cazare. „Preţurile au fost pentru toate buzunarele, s-au adresat tuturor turiştilor, de la pensiuni de o margaretă, până la pensiuni de cinci stele”.

Campaniile de informare ale turiştilor, colaborate cu eforturile operatorilor de a-şi şi educa vizitatorii despre ce înseamnă delta au dus ca în această vară să scadă presiunea turiştilor pe Rezervaţie. „Anul trecut această presiune a venit din partea unor turişti care nu vin niciodată în deltă, dar atunci nu aveau unde să meargă şi au ales Rezervaţia, turişti care nu înţelegeau că aici nu este o zonă de clubing sau party în aer liber, ci este o zonă pentru care trebuie să avem respect şi în care primordial este prezervarea naturii”, spune Cătălin Ţibuleac. 

Aceleaşi probleme în Delta Dunării. Pentru oamenii locului şi operatorii din turism problemele par să fie mereu aceleaşi. În primul rând, decolmatarea unor canale se plâng aproape toţi. Aceasta face ca circulaţia să fie întreruptă, să se ocolească zone întregi şi pescuitul comercial – principala activitate a localnicilor – să se desfăşoare cu greutate. 

„În planul de management al rezervaţiei sunt definite 19 trasee turistice în deltă, din cele 19 sunt doar 7 accesibile. Asta înseamnă o aglomerare foarte mare doar pe anumite zone. Normal, ARBDD are posibilitate de a administra patrimoniul prin decolmatarea unor canale pentru a menţine acele trasee funcţionale. Altfel, ne aflăm într-o situaţie penibilă în care turistul are aşteptări şi i se spune că nu se poate intra pe unele trasee”, spune preşedintele AMDTDD.

Articol preluat din Adevărul

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!