Știrile ProTv:„Satele albastre” din nordul județului Tulcea, un colț de Rai: „O oază de liniște”

Vă invităm într-o plimbare prin satele lipovenești din nordul județului Tulcea.

Salba de localități, denumite și „satele albastre”, atrag în această perioadă numeroși turiști, dornici de liniște și relaxare în mijlocul unui peisaj unic.

Satul Lunca e la 20 de kilometri depărtare de brațul Sfântu Gheorghe, însă Delta este la ea acasă. Întinderile de ape și de stuf par decorul unei povești cu pescari. De altfel, toată averea satului se învârte în jurul acestui meșteșug, pescuitul.

Am pășit în gospodăria doamnei Luminița, una dintre femeile locului. Cămara ei este o colecție de gusturi și arome de toate felurile.

Gospodina ne-a făcut o demonstrație de măiestrie, ca să plecăm și cu ceva cunoștințe din sat. Miroase amețitor a zacuscă de pește și pâine la cuptor.

Doar câțiva pași mai departe, turiștii pot găsi odihna într-un complex turistic tradițional. Pentru început, gazda încearcă să ne arate că și bărbații locului sunt pricepuți în bucătărie, nu doar gospodinele.

Masa este servită pe malul apei. Și după atâta mâncare, nu strică un pui de somn într-o căsuță de lemn, la confort de patru stele.

Femeie„Această zonă a fost recomandată de niște prieteni. Au zis că este o zonă foarte frumoasă și m-am convins este frumos. Aer liber, am plecat de gălăgia de la oraș, stresul de la țară. Mâncarea este super și destulă.”

Bărbat„Liniște, cazare bună, fără gălăgie, fără muzică, o oază de liniște.”

Mihaela Feodorov, administrator complex turistic„E alt aer, mult mai curat. Se relaxează altfel. Se plimbă cu barca, ies la pescuit, vizitează cetățile din zonă.”

Și dacă tot vă aflați în zonă, să încercați o baie tradițională lipovenească.

Zona cu sate albastre este tot mai căutată de turiști în ultimii ani. Peisajul este unic, mâncarea, de neuitat și se poate ajunge aici în doar câteva ore cu mașina.

Deși este sfârșit de octombrie, vremea este perfectă pentru a petrece câteva zile în Delta Dunării. Fie că mergeți la pescuit, fie că doriți o simplă relaxare în mijlocul unui peisaj de vis, aveți opțiunea Deltei costiere. Sunt localitățile de la țărm, așa că se poate ajunge foarte ușor cu mașina. De la București, distanța poate fi parcursă în aproximativ 3-4 ore, iar în zonă sunt numeroase pensiuni care așteaptă oaspeți.

Mâncarea pregătită de localnici este delicioasă, cu ingrediente proaspete din zonă și o puteți savura într-o liniște deplină, așa că relaxarea și buna dispoziție sunt asigurate.

Odată ajunși în Deltă, trebuie să încercați și o plimbare cu barca pe canale. Prețul unei excursii de neuitat pornește de la 80 lei de persoană. La Sarichioi, Lunca, Jurilovca veți descoperi, pe lângă peisaje de vis, oamenii locului, care abia așteaptă să le împărtășească oaspeților tradițiile zonei.

Iar pe cei care își doresc o escapadă mai scurtă, de numai câteva ore, îi invităm să se bucure de peisaj. Pe litoral, sâmbătă, meteorologii anunță 23 de grade Celsius, deci o vreme perfectă pentru plimbări pe nisip.

Decizia vă aparține, însă nu uitați! Indiferent ce destinație alegeți, țineți cont de recomandările autorităților: mască și distanță socială.

sursă: Știrile Protv

#AMDTdeltadunarii

Urmariti-ne si pe retelele sociale pentru a fi la curent cu ultimele noutati!